Aliexpress dostava iz EU

Kao što smo već spominjali, novom regulativom od 01.07.2021. oporezuje se svaki paket zaprimljen u EU iz trećih zemalja. Naravno, u treće zemlje spada i Kina, te se postavlja pitanje na koji način je moguće naručiti proizvode s Aliexpress-a ali bez plaćnja velikih nameta carine.

Carina na robu iz EU skladišta – DE, PL, CZ, SP, FR…

Za početak, moramo biti svjesni da je PDV već uključen u cijenu, jer u jednoj od EU država paket prošao carinsku proceduru. No, prednost naručivanja paketa iz tih zemalja je u:

  • izbjegavanju plaćanja carine u iznosu od 10% za robu vrijednosti iznad 150€
  • brža dostava ( 3-7 dana)

Kako izabrati jednu od EU država

Kao primjer možemo uzeti profesionalnu autodijagnostiku Launch X431, koja je dostupna na Aliexpressu.

Nakon što otvorite sam proizvod, dobit ćete mogućnost izbora odakle će vaš proizvod biti poslan.

U konkretnom slučaju, slanje iz Francuske je najbolja opcija jer osim besplatne imaju ekspresno brzu poštu. Ponekad cijene dostave znaju varirati, te će tako dostava iz Njemačke biti po cijeni od 340 kn.


Da li se isplati izabrati dostavu iz EU zemalja?

Naravno, pogotovo za skuplje proizvode kada osim kraće vremena dostave imamo i prednost u vidu ne plaćanja 10% carine na vrijednost paketa.

Uvijek savjetujemo, provjerite razliku u cijenama između država. U pravilu, cijena dostave iz EU zemalja iznosi 10$, a vrlo često je i besplatna. Ovaj primjer je iznimka, za Njemačku dostavu od 340kn, koja potvrđuje pravilo.

I za kraj, ne zaboravite da Ujedinjeno Kraljevstvo (UK) više nije u EU, te se tretira kao primanje paketa iz treće zemlje.