AliExpress carina i carina na robu iz Kine

Da li se plaća carina na robu iz kine, da li se plaća PDV, što se dešava s narudžbama s Aliexpressa, da li isto ide na carinu? Ta vrlo česta pitanja raspravljaju se na raznim forumima, ali ustvari sve je vrlo jednostavno, barem bi tako trebalo biti. Treba imati na umu da se Aliexpress dostava za Hrvatsku u 2021. uvelike promijenila.

Za početak, morate znati da na robu iz Europske Unije (EU) nema procesa carinjenja, no za treće zemlje, kao što je Kina ima. Imajte na umu da je od 01.01.2021., započet proces Carinjenja na pakete iz Velike Britanije (UK) zbog Brexita.

Također od 01. Srpnja 2021. godine, ide novi pravilnik prema kojem će se sva roba ići na proces Carinjenja, neovisno o vrijednosti. Taj pravilnik je na razini Europske Unije, te ga Hrvatska također provodi.

Što to znači za malog kupca? Iako smo se svi pribojavali visokih nameta, tj. fiksnih troškova procesa carinjenja i rada pošte (u prošlosti su iznosili 50ak kn), oni su uvelike reducirani.

Naime, Aliexpress je pronašao rješenje tih problema u 2 modela:

1. Prikaz cijene s PDV-om

Aliexpress je svoje cijene počeo prikazivati s PDV-om, te na taj način smanjio trošak rada pošte/carinarnice kod paketa niže vrijednosti, tj. do 150€.

U prijevodu to bi značili, ako kupujete proizvod do 150€, platit ćete punu cijenu (s PDV-om) na Aliexpressu. Te će paket stići na vaša vrata bez oporezivanja i carinjenja. Kasnije će Aliexpress, uplatiti PDV u državni proračun,

Ukoliko je paket vrijednosti veće od 150€, tada će se ipak morati platiti carina u iznosu od 10%, kao i fiksni troškovi podnošenja pošiljke na carinski pregled i otpremu poziva dokaza Carinarnici.

2. Povećanje kapaciteta EU skladišta

Prije par godina, iz EU skladišta bilo je moguće naručiti samo skuplje artikle vrijednosti preko 200$. No, Aliexpress je to počeo mijenjati kako bi zaobišli cijeli sustav carinjenja, a i ubrzali dostavu do krajnjeg korisnika.

Do 30. lipnja 2021.- Aliexpress Carine

Daljnje informacije, prikazuju prošlo stanje, kako se to nekad radilo 🙂

Prema naputcima Hrvatske carine, sva roba koja ima vrijednost manju od 160 kn biti će oslobođena carine i PDV-a. Ako je vrijednost iznad 160 kn, a ispod ~1130 kn (150 €), plaća se samo PDV, i kao najskuplja opcija za pakete preko iz Kine preko ~1130 kn (150 €) plaća se carina i PDV.

Poštanska pošiljkaDavanjaNapomena
Roba male vrijednosti do 160 knNema carine i PDV-aCarina može tražiti račun kako bi se utvrdila prava vrijednost.

Roba vrijednosti do 150 € u kunskoj protuvrijednosti cca. 1130 kn

Ne plaća se carina, ali se plaća PDV

PDV iznosi 25 %
Roba u vrijednosti iznad 150 € (~1130 kn)Plaća se carina i PDVCarina 10 % + PDV 25%

Kako to izgleda u praksi, pročitajte u nastavku.

Carina na robu iz kine iznad 160 kn

Ukoliko će paket ići na carinu, dobit ćete obavijest od Hrvatske Pošte, da se javi carini s famoznim PCP brojem i slikom di se vidi naručeni proizvod s označenom cijenom i dostavom. Stvar je vrlo jednostavna, napravite “screenshot” tj. sliku ekrana s Aliexpressa i to pošaljete Carini. Opet naglašavamo, bitno je da se vidi i cijena dostave jer se ona isto uzima u računicu vrijednosti paketa.

Nakon što ste poslali dokument, opet ćete dobiti obavijest od HP da možete doći po paket. Ukoliko je vrijednost veća od 160 kn, platit ćete PDV i….. nažalost još neke “sitnice”. Primjera radi, uzmimo da je vrijednost paketa 220 kn, i na njega ide 25% PDV-a u iznosu od 55 kn. Te će pošta na to sve nadodati minimalno 2 stavke, podnošenje pošiljke na carinski pregled i otpremu poziva dokaza Carinarnici, ukoliko je paket do 2 kg to je dodatni trošak od 57 kn.

To bi u prijevodu značilo da ste za usluge HP-a platili više nego za usluge Carine.

Aliexpress carina iznad 1130 kn

Ukoliko se radi o paketima vrijednosti iznad 1130 kn, sve je u principu isto, osim što ćete morati platiti i carinu u iznosu od 10%. U pravilu, ti “skuplji” paketi idu nekom “boljom” kurirskom službom kao što je DHL, te će vas u slučaju carinjenja zvati njihovi špediteri. Kao i Hrvatska Pošta, i oni će svoju uslugu naplatiti, prema mojem iskustvu, 100 kn.

Tekst je napisan u cilju prenošenja vlastitog iskustva, za točne informacije obratite se HR Carini.

Izvor informacija:

carina.gov.hr

gov.hr