AliExpress carina i carina na robu iz Kine

Da li se plaća carina na robu iz Kine, da li se plaća PDV, što se događa s narudžbama s Aliexpressa, da li isto ide na carinu? Ta vrlo česta pitanja raspravljaju se na raznim forumima, ali ustvari sve je vrlo jednostavno, barem bi tako trebalo biti. Treba imati na umu da se Aliexpress dostava za Hrvatsku u 2021. uvelike promijenila.

aliexpress carina

Za početak, morate znati da na robu iz Europske Unije (EU) nema procesa carinjenja, no za treće zemlje, kao što je Kina ima. Imajte na umu da je od 01.01.2021., započet proces Carinjenja na robu iz UK, tj. Velike Britanije zbog Brexita.

Usput, kupovina na Aliexpressu može biti još povoljnija, posebne pogodnosti možete ostvariti na sljedeće tri adrese:

  1. best.aliexpress.com
  2. tjedni popusti
  3. veliki popusti (70%+)

Također od 01. Srpnja 2021. godine, ide novi pravilnik prema kojem će se sva roba ići na proces Carinjenja, neovisno o vrijednosti. Taj pravilnik je na razini Europske Unije, te ga Hrvatska također provodi. Carina na robu iz Amerike prolazi isti postupak kao roba iz Kine, jer se smatra uvozom robe iz trećih zemalja. Kad kažemo proces carinjenja tu ne mislimo konkretno na 10% carine, već na cijeli proces koji uključuje i naplatu PDV-a.

Što to znači za malog kupca? Iako smo se svi pribojavali visokih nameta, tj. fiksnih troškova procesa carinjenja i rada pošte (u prošlosti su iznosili 50ak kn), oni su uvelike reducirani.

Cijena paketa do 22€ ili 2€, ima li razlike?

Nema, od novog zakona na sve pakete iz trećih zemalja ide naplata PDV-a bez obzira da li se radi o paketu vrijednosti 2€ ili 22€.

Jedina granica u vrijednosti je 150€ (1100 kn), ukoliko paket premašuje tu vrijednost na ukupno vrijednost potrebno je dodati i iznos carine, tj. 10%. Što bi značilo, da na vrijednost od 150€ potrebno je platiti 25% PDV-a i još 10% carine.

No nije sve tako crno, Aliexpress ima rješenje 🙂

Naime, Aliexpress je pronašao rješenje tih problema u 2 modela:

1. Prikaz cijene s PDV-om

Aliexpress je svoje cijene počeo prikazivati s PDV-om, te na taj način smanjio trošak rada pošte/carinarnice kod paketa niže vrijednosti, tj. do 150€.

U prijevodu to bi značili, ako kupujete proizvod do 150€, platit ćete punu cijenu (s PDV-om) na Aliexpressu. Te će paket stići na vaša vrata bez oporezivanja i carinjenja. Kasnije će Aliexpress, uplatiti PDV u državni proračun. Također, manipulativni troškovi kompletnog procesa carinjenja su izbjegnuti.

Ukoliko je paket vrijednosti veće od 150€, tada će se ipak morati platiti carina u iznosu od 10%, kao i fiksni troškovi podnošenja pošiljke na carinski pregled i otpremu poziva dokaza Carinarnici. No, i to se može izbjeći, a u daljnjem tekstu je opisano kako.

Zašto je to tako? Aliexpess se priključio u program IOSS (Import One Stop Shop) za pojednostavljeni postupak oporezivanja za cijelu EU. Na taj način, omogućeno je, unaprijed napisano, prikazati cijenu proizvoda s PDV-om (Price includes VAT)

Ispod cijene primjetite natpis da je PDV uključen

2. Povećanje kapaciteta EU skladišta

Prije par godina, iz EU skladišta bilo je moguće naručiti samo skuplje artikle vrijednosti preko 200$. No, Aliexpress je to počeo mijenjati kako bi zaobišli cijeli sustav carinjenja, a i ubrzali dostavu do krajnjeg korisnika. Detaljnije o tipovima Aliexpress dostave iz EU pročitajte ovdje.

Zaključak Aliexpress carinskih promjena

Iako je najava bila apokaliptična, ponajviše zbog fiksnih nameta pošte i carine, ipak je sve proizašlo na dobro. Naime, cijena proizvoda je porasla za iznos PDV-a, ali roba je još uvijek jeftinija nego u lokalnim trgovinama. Također, paket i dalje dolaze do vaših vrata bez ikakvih poteškoća i potrebe za ispunjavanjem carinskih formulara za robu vrijednosti ispod 150€.

Najpozitivnije u cijeloj priči je otvaranje sve više EU skladišta, te roba dođe brzo i bez dodatnih troškova unatoč vrijednosti većoj od 150€.

Do 30. lipnja 2021.- Aliexpress Carine

Daljnje informacije, prikazuju prošlo stanje tj. izračun carine i PDV-a, kako se to nekad radilo 🙂

Prema naputcima Hrvatske carine, sva roba koja ima vrijednost manju od 160 kn biti će oslobođena carine i PDV-a. Ako je vrijednost iznad 160 kn, a ispod ~1130 kn (150 €), plaća se samo PDV, i kao najskuplja opcija za pakete preko iz Kine preko ~1130 kn (150 €) plaća se carina i PDV.

Poštanska pošiljkaDavanjaNapomena
Roba male vrijednosti do 160 knNema carine i PDV-aCarina može tražiti račun kako bi se utvrdila prava vrijednost.

Roba vrijednosti do 150 € u kunskoj protuvrijednosti cca. 1130 kn

Ne plaća se carina, ali se plaća PDV

PDV iznosi 25 %
Roba u vrijednosti iznad 150 € (~1130 kn)Plaća se carina i PDVCarina 10 % + PDV 25%

Kako to izgleda u praksi, pročitajte u nastavku.

Carina na robu iz kine iznad 160 kn

Ukoliko će paket ići na carinu, dobit ćete obavijest od Hrvatske Pošte, da se javi carini s famoznim PCP brojem i slikom di se vidi naručeni proizvod s označenom cijenom i dostavom. Stvar je vrlo jednostavna, napravite “screenshot” tj. sliku ekrana s Aliexpressa i to pošaljete Carini. Opet naglašavamo, bitno je da se vidi i cijena dostave jer se ona isto uzima u računicu vrijednosti paketa.

Nakon što ste poslali dokument, opet ćete dobiti obavijest od HP da možete doći po paket. Ukoliko je vrijednost veća od 160 kn, platit ćete PDV i….. nažalost još neke “sitnice”. Primjera radi, uzmimo da je vrijednost paketa 220 kn, i na njega ide 25% PDV-a u iznosu od 55 kn. Te će pošta na to sve nadodati minimalno 2 stavke, podnošenje pošiljke na carinski pregled i otpremu poziva dokaza Carinarnici, ukoliko je paket do 2 kg to je dodatni trošak od 57 kn.

To bi u prijevodu značilo da ste za usluge HP-a platili više nego za usluge Carine.

Aliexpress carina iznad 1130 kn

Ukoliko se radi o paketima vrijednosti iznad 1130 kn, sve je u principu isto, osim što ćete morati platiti i carinu u iznosu od 10%. U pravilu, ti “skuplji” paketi idu nekom “boljom” kurirskom službom kao što je DHL, te će vas u slučaju carinjenja zvati njihovi špediteri. Kao i Hrvatska Pošta, i oni će svoju uslugu naplatiti, prema mojem iskustvu, 100 kn.

Mnogima se čini da proces uvoza robe iz trećih zemalja zahtjeva puno papirologije, no u pravilu to nije tako. Ukoliko naručujete veću količinu proizvoda, tada preporučamo da se obratite špediciji kako bi što bezbolnije prošli cjelokupan proces.

Danas je kupovina preko interneta vrlo jednostavna, ali briga oko plaćanja poreza i carine je na pojedincu. Ne znanje nije isprika, pogotovo ne u današnje vrijeme!

Tekst je napisan u cilju prenošenja vlastitog iskustva, za točne informacije obratite se HR Carini.

Izvor informacija:

carina.gov.hr

wcoomd.org